Close

Memento
Centrale Begraafplaats van Borgloon
Lambertusstraat, Borgloon

Introductie

Memento is een beeldhouwwerk op de Centrale Begraafplaats van Borgloon. Het kunstwerk van Wesley Meuris vormt een ankerpunt in de glooiende omgeving rond het kerkhof.
De pure, ronde vorm in wit staal valt op in het heuvelachtige landschap achteraan de begraafplaats. Bezoekers bewegen vanzelf ernaartoe. Twee openingen laten bezoekers toe om echt ín de sculptuur te stappen. De witte metalen tegels aan de binnenkant contrasteren mooi met de vlakke, eenvoudig witte buitenmuur.
De stalen ruimte kan op diverse manier geïnterpreteerd worden. Het daagt als het ware de verbeelding van de bezoeker uit. Het is een plek om je even af te zonderen en te reflecteren.

Weerbestendig

De klant wilde zeker zijn dat het sculptuur beschermd zou zijn tegen alle weersomstandigheden en dat gedurende vele jaren zonder de esthetiek te beschadigen. De technische experts van APAC adviseerden daarom de ideale anticorrosie-verfoplossing. Om dit project uit te voeren werd gebruik gemaakt van APAC goedgekeurde verfproducenten en applicatoren. De APAC-garantie bood de klant de vereiste zekerheid.

Applicatie

APAC-lid Cuijpers Services was verantwoordelijk voor de verfsysteemapplicatie.

Verfoplossingen

APAC-lid PPG stond in voor het drielagige verfsysteem.
De gekozen verfoplossing gaf een duurzame afwerking met alle anticorrosiekenmerken om te voldoen aan de APAC-garantie.

Systeem van 3 lagen:

1e laag: SigmaCover 690 (80µ)
2e laag: SigmaCover 435 (80µ)
3e laag: Sigmadur 520 (60µ)

APAC

De klant specifieerde dat het werk een APAC-garantie voor 10 jaar kreeg.
Om te voldoen aan al de voorwaarden voor de APAC-garantie, voerde Vinçotte met regelmaat een onafhankelijke technische controle uit op de site.

Samenvatting

“Dit is een bijzondere plek waar mensen komen om in alle rust na te denken. Het is daarnaast ook een kunstwerk voor de hele gemeenschap. Dus was het heel belangrijk dat de kwaliteit van de verf ervoor zorgde dat dit project onderhouden en gerespecteerd werd. Bovendien staat Memento op een plek die het jaar rond blootgesteld is aan alle elementen. APAC zorgde voor een kwaliteitsapplicatie én een anticorrosiegarantie voor 10 jaar.”

Klaar Franssen, Afdelingsverantwoordelijke Vrijetijdseconomie, Provincie Limburg