Close

Oiltanking Antwerp Gas Terminal NV
LPG-opslagtanks (3.300 m³)
Waaslandhaven
Antwerpen

Introductie

Oiltanking is al actief in de logistiek op het gebied van tankopslag sinds 1972. Het is wereldwijd een van de grootste onafhankelijke spelers wat betreft exploitatie van tankterminals voor olie, gas en chemicaliën. Het bedrijf is eigenaar en beheerder van 63 terminals in 23 landen.
Oiltanking AGT (Antwerp Gas Terminal) bevindt zich op het zuiderdok in de Waaslandhaven. Het heeft hier 14 tanks met een totale capaciteit van 139.780 m³ (propaan, propyleen en butaan).

Een nieuwe, volledig gekoelde butaantank wordt momenteel gebouwd bij Oiltanking AGT. Het wordt daarmee de grootste butaantank in Europa en zal de capaciteit van de terminal vergroten met maar liefst 135.000 m³.

Er passeert elk jaar 1,3 miljoen ton gas (2,4 miljoen zodra de nieuwe butaantank operationeel is) bij Oiltanking AGT. Het gas wordt geleverd en verspreid door leidingen, sporen, de weg en de zee. De nieuwe OTAGT-steiger zal ervoor zorgen dat deze volumes ononderbroken verscheept kunnen worden.

Er zijn 8 bolvormige tanks waarin LPG onder druk wordt opgeslagen. Elke tank heeft een opslagcapaciteit van 3.300 m³ (20 m hoog, diameter van 18 m).

4 van deze tanks werden gebouwd in 1983. De andere 4 in 1989 of 1990. Over een tijdspanne van 6 jaar worden 6 van de tanks gerenoveerd.

APAC

Oiltanking AGT specifieerde dat al het werk gelinkt aan dit project een APAC-garantie kreeg van 10 jaar.

Om te voldoen aan de voorwaarden voor de APAC-garantie, voerde Vinçotte met regelmaat onafhankelijke controles uit op de site.

Applicateurs

APAC-leden XERVON maakte de applicatie.
Ter voorbereiding werd er gezandstraald met damp om de vuurbestendigheid te optimaliseren.

Opmerkingen

Alle aspecten van dit programma volgen de strikte gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. De tanks bevatten producten tijdens het verven maar zijn tijdens de renovatie niet in gebruik om te leveren aan klanten.

Stellingen zorgden voor bescherming en een platform voor elk gecoördineerd project gedurende 5 maanden. De sprinklerinstallaties werden vernieuwd terwijl de tank geverfd werd (alternatieve brandbescherming werd gebruikt tijdens de renovatie).

Dit was ook een kans om alle naden te controleren in het kader van een inspectieplan van de naden elke 5 jaar.

Verfoplossing

APAC-leden PPG stond in voor het 4-lagig C5-M verfsysteem

Laag 1: SigmaCover 350 (125µ)

Laag 2: SigmaCover 456 (75µ)

Laag 3: SigmaCover 456 (75µ)

Laag 4: SigmaDur 1800 (75µ)

[Totaal 350µ)

Samenvatting

“Dit is een erg precies werk. Gezondheid en veiligheid zijn essentieel, natuurlijk. Bovendien moeten we er zeker van zijn dat de door APAC goedgekeurde applicateurs alle strikte procedures in acht nemen. De strikte APAC-inspectieprocedure maakt dat het werk op een hoogwaardige manier is uitgevoerd. Het is altijd belangrijk dat klanten zien dat alles in orde is. De APAC-applicatie en garantie verzekeren een kwaliteitsproduct dat de praktische noden, de regelgeving en de businessvereisten vervult.”

Luc Smolders, Engineering & Maintenance Manager, Oiltanking AGT.